izrada internet prezentacija

Creative design Studio

Profesionalni Studio za izradu internet prezentacija,
grafički dizajn i multimediju.

Pojmovi vezani za internet i web dizajn

Web dizajn - pojmovi

WWW - World Wide Web
Termini Internet i www se danas svakodnevno koriste u komunikaciji. Međutim, iako ih mnogi poistovećuju, Internet i www nisu isto. Internet je globalni sistem povezanih kompjuterskih mreža. www je samo jedan od servisa koje Internet pruža. www - World Wide Web je skup tekstualnih dokumenata i ostalih sadržaja do kojih se dolazi preko linkova i imena web sajtova u čemu vam pomažu Browser-i i server-i. Ukratko www se može okarakterisati kao aplikacija koja radi na Internetu.

LINK
Najprostije objašnjenje za termin link ili hiperveza je veza između dve stranice jednog web sajta ili weza između dva sajta.

BROWSER
Skracenica za web browser, jednostavno browser je softverska aplikacija koja se koristi da korisnicima interneta omogući da lociraju kompjutere i pristupe web stranicama. On prevodi osnovni HTML kod kako bi omogućio korisnicima da vide slike i tekstove, gledaju i slušaju video snimke. A zajedno sa hipervezama omogućuje prelazak sa jedne na drugu web stranicu. U kontaktu sa web serverom, pretrazivač dobija zahteve za informacijama, zatim web server prima zahteve i prikazuje ih na računaru.

MOCKUP I WIREFRAME
Oba ova izraza koriste se za skicu koja pretstavlja budući izgled Vaših stranica. Skica može biti nacrtana ručno ili pomoću softvera, i ona najbliže pokazuje koji elementi i gdje će se nalaziti na web stranici, ne prikazuje boje, vrstu fonta, pravu veličinu elemenata...

TEMPLATE
Template znači predložak. U web dizajn -u taj izraz se koristi za dizajn izrađen u photoshopu ili nekom drugom sličnom softveru a detaljno prikazuje kako će web stranica izgledati. Sadrži sve elemente web prezentacije, vrstu fonta, boje, raspodelu slika, boksova za tekst i ostale vizuelne detalje dizajna.

LAYOUT
Layout je deo grafičkog dizajna ili web dizajna koji određuje raspored elemenata na stranici. Najjednostavnije rečeno – određuje se broj kolona, gde će se nalaziti tekstovi, slike i sve druge informacije.

HEADER
Gornji deo (web) stranice . Obično sadrži podatke kao što su logo, brojevi telefona, linkove na stranici itd... Proteže se preko cele širine web stranice, a visina mu može varirati u zavisnosti od dizajna stranica.

FOOTER
Donji deo (web) stranice , sasvim u dnu. Obično sadrži podatke o copyrightu, linkove ali može sadržavati i puno više podataka . Proteže se preko cele širine web stranice, a visina mu takođe može varirati.

CONTENT
Sadržaj web stranice.

FREELANCER
Freelancer ili na našem prevodu - slobodni umjetnik.

Pojedinac koji se bavi kreativnim, umetničkim radom i nema registrovanu firmu niti je stalno zaposlen u nekoj firmi. Freelancer se unajmljuje za svaki pojedini projekat posebno i plaća preko autorskog ugovora. Mogu ga unajmljivati agencije koje se bave ovim poslom ili direktno klijent.

VEKTORSKI FORMAT
Dizajneri će od klijenata uvek zahtevati logou vektorskom formatu. To znači da logo treba imati jednu od najčešćih extenzija: .ai, .eps ili .cdr da bi se mogao izdvojiti od pozadine i povećati na potrebnu veličinu bez da izgubi na kvaliteti. Što će reći da Vi trebate kada vam neki grafički dizajner uradi logo, od njega uvek tražiti da vam da sirovi materijal u nekom od ovih formata kako bi kasnije po potrebi to mogli deliti web dizajnerima, štamparima itd...

WEB DESIGN I WEB DEVELOPMENT
web dizajn obično se koristi za osnovni deo izrade web stranica koji uključuje izradu dizajna i kodiranje ili samo izradu dizajna.

Web development je osnovni deo izrade web stranica bez dizajniranja – znači samo kodiranje. To može biti jednostavno kodiranje male statične web stranice ili kompleksnija internet aplikacija, social network servis i slično.

DOMEN I HOSTING
Domen je adresa vaše web stranice – npr: www.dpStudio.co.rs

Web hosting je usluga koja omogućava smeštaj internet stranice na www. Usluga hostinga (zakupa) plaća se pružatelju te usluge , obično 1x godišnje.izrada sajta napomena
WEB DESIGN I WEB DEVELOPMENT web dizajn obično se koristi za osnovni deo izrade web stranica koji uključuje izradu dizajna i kodiranje ili samo izradu dizajna.

 

pojmovi u internetu i web dizajnu

CMS – CONTENT MANAGEMENT SYSTEM
Jednostavno rečeno – web stranica sa CMS-om je ona na kojoj vlasnik stranice i/ili admini i/ili posjetioci stranice mogu mijenjati sadržaj, dodavati slike i tekstove, postove i komentare bez znanja kodiranja.

WEB SAFE FONTS
Font je vrsta (oblik) slova. Postoji više vrsta (grupa) fontova kao npr: Serif, Sans Serif , Calligraphy itd… Osnovno šta bi web dizajneri i njihovi klijenti trebali znati je da postoje web safe i non safe fontovi.

Safe fontovi znači da su uobičajeni u većini verzija Windowsa, Mac-a, Linux-a itd.. i to su:
Serif: Georgia, Curier New, Times New Roman, Copperplate Gothic Light i Palatino.
Sans serif: Arial, Trebuchet MS, Verdana, Century Gothic, Lucida Sans Unicode, Lucida Console, Tahoma, Impact, Gill Sans.

Međutim, neće svi uvek dobro izgledati na webu pa se zato neki od tih fontova manje koriste. Web safe fontovi koriste se uvek za tekstove, a često i za naslove.

Non safe fontovi danas se koriste uglavnom samo za naslove jer se moraju posebno dodati uz stranicu pa je čine težom što usporava učitavanje i rad same stranice.

WEB STANDARDI
WWW Consortium (w3c) je međunarodno telo koje nadgleda razvoj web standarda kako bi stranice izrađene na taj način bile pristupačne i lake za korištenje. Web standardi su smernice za ispravno kodiranje HTML, XML i Css kodova. Stranice napravljene po web standardima biti će ispravno kodirane, imati pravilno strukturiran sadržaj, bolju mogućnost kontrole i biti će pristupačne posetiocima. Takođe će biti i bolje indeksirane na pretraživačima (Google, Yahoo, Bing…).

SEO
Search Engine Optimization ( skraćeno: SEO ) ili optimizacija web stranica za pretraživače je deo internet marketinga koji se bavi pozicioniranjem web stranica na pretraživačima na ključne reči ili pojmove koji najviše odgovaraju sadržaju stranica. Cilj optimizacije je povećanje ciljane posećenosti web stranica sa pretraživača čime se i povećava broj kontakata ili direktna prodaja.

Tel.: 063 538 868
E-mail: office@dpstudio.co.rs

VRATITE SE NAZAD

Izrada sajta bez glavobolje

Pozovite nas da zajedno dođemo do najboljeg rešenja za Vas.
Izrada sajta, web dizajn, grafički dizajn, multimedija. To je naš posao!

Izrada sajta

Ako imate bilo kakvo pitanje vezano za
naš rad možete nas nazvati na telefon:

+381 63 538 868

ili nam pisati putem elektronske pošte:

sinisasamardzija@gmail.com

Web izrada

Izrada web prezentacija
Redizajn web sajta
SEO optimizacija
Domen i hosting
Site Map

Naša delatnost je: izrada sajtova i web programiranje,
SEO optimizacija veb prezentacija, grafički dizajn...

facebook  twitter  youtube  linkedin  instagram

    Veštine programiranja - 95%

  • SEO (pozicioniranje na Google) - 90%

  • Dizajn (Photoshop, Corel) - 92%

  • Video montaža - 85%

Vratite se na vrh stranice