facebook
Posetite nas na Twitter -u
Posetite nas na YouTube -u
Citajte nas blog

Menu

Close Menu
izrada internet prezentacija
umetnost izrade sajtova

Priprema materijala za izradu sajtova

Profesionalni studio za izradu internet prezentacija, web dizajn, grafički dizajn i multimediju.

Jedna od najvažnijih stvari kod izrada web prezentacija jeste priprema materijala za web strane

Priprema materijala za web prezentaciju

Jedna od najvažnijih stvari u vezi sa izradom web prezentacija jeste priprema materijala za nju. Iskustvo nam govori da je to jedan od osnovnih problema prilikom izrade web sajta. Vrlo često klijenti znaju da im je web sajt potreban, ugovaraju izradu web sajta ali bez pripremljenog materijala. To je najčešći razlog zašto se proces izrade produžava, sam posao se otežava i nama i klijentima. Mnogo je nevidljivih problema u izradi web prezentacija ako mušterija nema pripremljen materijal o sebi, svojoj firmi ili svojim proizvodima. Zbog ovakvih problema rokovi se probijaju a proces izrade web sajta umesto kreativnog, profesionalnog i radnog tempa prerasta u otežavajući i mrski posao. Zato ne bi ni trebalo počinjati izradu web sajta ukoliko materijal nije ako ne u potpunosti a onda u većem delu pripremljen.

Prilikom pripreme materijala najlakše je da se posavatujete sa svojim web dizajnerom ili programerom šta tačno treba da spremite od meterijala. Treba početi od jednostavnih pitanja: Koliko planirate da će Vaš web sajt imati stranica? Koje su to strane? Šta će biti na tim stranama? Od toga treba početi. Na osnovu ovih pitanja znaćete ako bar ne sve onda veliku većinu podataka vezanih za materijal koji treba da pripremite. Pripremajte materijal za svaku web stranicu posebno. Izaberite tekstove, naslove, podnaslove, fotografije, važne poruke koje treba istaći na svakoj strani. Na primer pripremate materija za Početnu stranu Vašeg sajta. Zapitajte se šta je najvažnije da se predstavi na početnoj stranici, šta treba biti najvidljivije i najistaknutije. Je li to Vaš novi proizvod ili usluga, je li to popust i cena, nagradna igra…? Šta je to što korisnik sajta prvo treba da primeti? Šta istaći u prvi plan ?

Ako Vas sva ova pitanju zbunjuju slobodno se posavetujte sa Web dizajnerom, on zna koji su elementi sajta potrebni i kako deluju na posetioce a koji ne. Nakon razgovora o stručnim temama i Vama će lakše biti pripremiti materijal i zamisliti strukturu Vašeg sajta. Dakle važno se kretati od najbitnijeg prema manje bitnom sadržaju. I tako za svaku web stranicu. Najlakše je da otvorite onoliko foldera koliko imate stranica i u te foldere ubacite materijal koji će ići na tu stranu. Folder foto galerija neka sadrži odabrane fotografije, folder o nama informacije o Vama neku fotografiju koju želite ili bilo šta drugo što ide na tu stranu. Tako uradite za svaku web stranu posebno.

Najlakše je da se posavatujete sa svojim web dizajnerom šta tačno treba da spremite od meterijala!

Priprema teksta za Vaš sajt

Text pripremite u Word-u ili u Notepad-u. Nazovite dokument kao što želite da Vam se zove ime web strane i u dokumentu upišite text koji će biti na web sajtu. Koristite latinicu (nije obavezno, mada preporucujemo), font bi trebao da bude jedan od neki klasični fontova kao što su Times New Roman ili Arial. Veličina fonta 12-14 pixela. Imajte u vidu da ne preterate sa textom na jednoj strani. Skrolovanje strane u nedogled nikome nije prijatno i odbija posetioce, zato bi u tekstu trebalo da istaknete najbitnije informacije. Podebljajte - boldujte delove vašeg texta koje želite da istaknete.

  • Nemojte pisati suviše stručnim jezikom, ali se takođe nemojte obraćati čitaocu kao da pričate detetu. Pronađite sredinu koja će ujedno odražavati vaš profesionalizam, i omogućiti posetiocu sajta da razume o čemu govorite. Dakle, poštujte svoje čitaoce.

Priprema Fotografija za sajt

Fotografije ubacite u svaki folder u kome želite da budu (svaki folder treba da označava web stranicu na sajtu). Ovde dolazi do par problema. Većinom se fotografije trebaju optimizovati za web sajt (promeniti im veličinu za odgovarajući dizajn, format itd) ali isto tako većina ljudi to ne ume da uradi. Stoga predlažemo da fotografije skinute sa fotoaparata ili pojedine fotografije sa interneta narežete na CD ili snimite na USB memoriju a mi ćemo ih dalje obrađivati, osim ako niste vični Photoshopu i ako sami znate sve o formatima jpg, png, gif, tif, psd.

Ostali materijal za Vašu web prezentaciju

Ostale materijale poput video ili audio materijala takođe stavite u foldere a mi ćemo njihovim pregledom utvrditi njihovo stanje, formate i upotrebljivost na web prezentacijama. Ubacite neke linkove web sajtova koji Vam se sviđaju ili napravite rubriku vrlo korisno , kako bi nam olaksali rad . Navedite bilo šta što Vam padne na pamet jer svaka informacija znači bolje odrađen posao.

izrada sajta napomena
NAPOMENA Ukoliko Vam pripremanje materijala oduzima previše vremena, mi i taj deo posla možemo preuzeti na sebe i napisati relavantne tekstove, naći fotografije i ostali materijal koji odgovara Vašem profilu. To naravno oduzima dodatno vreme pri izradi sajta pa se rok izrade produžava.
Izrada sajta bez glavobolje

Pozovite nas da zajedno dođemo do najboljeg rešenja za Vas.
Izrada sajta, web dizajn, grafički dizajn, multimedija. To je naš posao!

Izrada sajta

Ako imate bilo kakvo pitanje vezano za
naš rad možete nas nazvati na telefon:

+381 63 538 868

ili nam pisati putem elektronske pošte:

office@dpstudio.co.rs
sinisasamardzija@gmail.com

Web izrada

Izrada web prezentacija
Redizajn web sajta
SEO optimizacija
Domen i hosting

Naša delatnost je: web izrada i web programiranje,
SEO optimizacija web prezentacija, grafički dizajn...

facebook  google plus  twitter  youtube  linkedin  instagram

    Veštine programiranja - 95%

  • SEO (pozicioniranje na Google) - 90%

  • Dizajn (Photoshop, Corel) - 92%

  • Video montaža - 85%

prodaja stanova